Jasper De Haan - Creatieve WoonoplossingenJasper De Haan - Creatieve WoonoplossingenJasper De Haan - Creatieve WoonoplossingenJasper De Haan - Creatieve WoonoplossingenJasper De Haan - Creatieve WoonoplossingenJasper De Haan - Creatieve WoonoplossingenJasper De Haan - Creatieve WoonoplossingenJasper De Haan - Creatieve WoonoplossingenJasper De Haan - Creatieve WoonoplossingenJasper De Haan - Creatieve WoonoplossingenJasper De Haan - Creatieve WoonoplossingenJasper De Haan - Creatieve WoonoplossingenJasper De Haan - Creatieve WoonoplossingenJasper De Haan - Creatieve WoonoplossingenJasper De Haan - Creatieve WoonoplossingenJasper De Haan - Creatieve WoonoplossingenJasper De Haan - Creatieve WoonoplossingenJasper De Haan - Creatieve Woonoplossingen

BOUWPROCES


Het is goed te weten dat een verbouwing een proces is, waarbij je gaandeweg nog beslissingen neemt. Je kunt niet een plan maken en dat simpelweg uitvoeren. De puzzel is altijd nét wat complexer dan je denkt. Natuurlijk maken we vooraf een uitgebreid plan, maar sommige details laten we open tot we eraan toe zijn. De beste ideeën ontstaan soms juist tijdens de verbouwing. Daarom ben ik veel op de bouw aanwezig om details op te vullen, en te bespreken met de bewoners.

Keuzes die gaandeweg nog gemaakt moeten worden, zijn bijvoorbeeld de plaats van stopcontacten en lichtpunten in een nieuwe eetkeuken. Ik loop vaak even met de bewoners door de lege ruimte. Dan zet ik een paar stoelen neer, een tafel en zo bepalen we hoe de indeling uiteindelijk zal worden. Recht boven de tafel maken we dan een lichtpunt, zodat er later geen draden over het plafond lopen. En onder tafel in de muur maken we een stopcontact, zodat je je laptop of een broodrooster er gemakkelijk kunt aansluiten. Ook verfkleur en tegels kun je beter gaandeweg kiezen. Een leeg huis geeft ruimte voor een frisse blik.

Geen huis is hetzelfde, en zeker die uit de jaren dertig niet. Het bouwproces verschilt dan ook van huis tot huis. Jasper de Haan: "Een oud huis is vaak al meerdere malen aangepast. Het plafond van de badkamer bestaat dan uit drie lagen over elkaar, het leidingwerk is wel aangepast, maar de hoofdleidingen zijn vaak nog origineel. Er is dan een soort lappendeken ontstaan waar je eigenlijk niet op verder kunt bouwen. Dan moeten we toch wat verder terug slopen dan onze voorgangers hebben gedaan."

"Jasper is benaderbaar, bereikbaar en open in discussie"

Als er nog oude elementen in het huis aanwezig zijn, dan gebruiken we die. Een oude natuurstenen dorpel of een glas-in-loodraam gebruiken we graag opnieuw. Andere dingen, zoals plafondornamenten, kunnen we namaken voor kamers waar die verloren zijn gegaan, of voor in een uitbouw. Maar soms zijn authentieke elementen helemaal weg. We hebben weleens bij een huis in de buurt afgekeken hoe de trap oorspronkelijk moet zijn geweest. Die hebben we nagebouwd. Dat gaf meteen de juiste sfeer.

Ook moderne elementen gebruiken we. We plaatsen regelmatig een moderne keuken of een moderne badkamer in een oud huis. Strakke, rechte lijnen zorgen meestal juist voor een heel chique uitstraling. Ik vind het wel belangrijk dat de nieuwe materialen ook na vijf jaar intensief gebruik nog mooi zijn. Liefst dat ze nog mooier zijn geworden.



"De puzzel is altijd nét wat complexer dan je denkt"



Renovatiedilemma


Een bekend verschijnsel tijdens een verbouwing: het ‘renovatiedilemma’. Jasper de Haan: "Bij een ouder huis is altijd de vraag hoe ver je moet gaan met slopen. Een vervallen huis strip je gewoon helemaal tot de kale balken en de ruwe muren. Maar als het er nog gedeeltelijk goed uit ziet, hoe ver ga je dan?

Aan een oud rieten plafond kun je niet een paar honderd kilo nieuw gips gaan hangen. Pas je de oude cv-installatie aan, of leg je beter maar meteen een nieuwe aan? En soms ziet iets er vóór een verbouwing nog goed uit, maar daarna niet meer, omdat alles eromheen veel mooier is geworden. Ga je dan toch nog wat verder met slopen?

Dat brengt natuurlijk wel weer extra kosten met zich mee. Dit is een dilemma waar we steeds mee te maken krijgen: het ‘renovatiedilemma’."




"Jasper floot ons af en toe terug: niet al met de afwerking beginnen als de installatiefase nog niet afgerond is. Dat heeft ons veel foute beslissingen bespaard!"